Lang leve de luiheid

Posted on February 11, 2013

Vrijdag had ik to-taal geen zin in koken. Voor iemand die veel van eten houdt, heb ik best vaak geen zin in koken. Voor een copywriter heb ik soms ook bar weinig zin in schrijven. Dat kan. Iets leuk vinden betekent niet dat je het de hele dag wilt doen. 

Teveel van het goede is nooit leuk. Zo had ik had wekenlang geen zin om een pan aan te raken. Voor een cateringklus: ja. Eigen huishouden: nee. Noem het luiheid of decadentie. De snackbar-Chinees, pizzaboer en Surinaamse afhaalkit waren blij met me. Soms heb ik gewoon geen zin in ingewikkeld gedoe. Dan wil ik snel eten en programma’s kijken over mensen die altijd zin hebben om te koken.*

Ik was vastbesloten mezelf vol te stampen met friet. Maar, in de weken met weinig kookzin heb ik naast copieuze hoeveelheden frituur en glazuur, talloze afleveringen van HEAVY verslonden. Een show over immobiele, doodzieke dikkerds. Mijn hart maakte een salto mortale bij de daaropvolgende gedachte aan patat en zonk terstond naar mijn schoenzolen. Poedelnaakt uit huis getakeld worden is niet mijn ding. Koken, toch iets meer.

Mijn uiteindelijke avondmaal waren wraps met een flinke dosis peper zodat ik deze week zeker van mijn luie toges blijf. Teveel van het goede kan soms ook zeer effectief zijn. Natuurlijk bespaar ik jullie graag een tocht naar het friethuis of intieme takelsessie tussen nu en tien jaar. Zie onderstaand mijn instructie om op een luie vrijdagavond zo snel mogelijk, enigzins gezond, te kunnen ‘schoffelen’.

 

Lazy Friday wraps (+/- 30 minuten, 2 personen)

Vulling**

 • Klein pakje rundergehakt
 • Olijfolie
 • Zout
 • Verse rode peper
 • 1 Sjalot
 •  3 teentjes knoflook
 • Verse koriander
 • 1/2 groene paprika
 • 1/2 rode paprika
 • 1/2 gele paprika
 • Laurier
 • Piment
 • Oregano (ja, echt geloof me)
 • Klein blikje kidney beans
 • Pittige geraspte kaas (mag ook Cheddar zijn, als het maar smelt)

Snijd eerst de paprika’s, knoflook en het sjalotje in kleine stukjes. Snijd ook de rode peper fijn. Gebruik hem met de zaadlijst voor extra pit, zonder als je meer van een milde pepersmaak houdt. Bestrijk een braadpan met wat olijfolie. Bestrooi het gehakt, naar smaak,  met zout. Fruit het sjalotje en de knoflook, doe het gehakt erbij en bak het licht aan. Doe de rest van groenten in de pan. Maar, niet te vroeg. Je wilt de bite van de groente behouden. Doe 2 laurierblaadjes, 3 pimentkorrels, een paar snufjes oregano en een beetje vers gesneden koriander in de pan. Open het blikje kidney beans en voeg de inhoud bij het mengsel. Zet de pan op laag vuur en een vlamverdeler. Laat de inhoud pruttelen tot het gehakt gaar is.

Leg de wraps klaar op een ovenvaste schaal of plat bord. Schep het mengsel op de wraps. Bestrooi ze met kaas. Zet ze tussen de 10 en 15 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is.

Salade

 • Rucola
 • Koriander
 • Komkommer
 • Cherrytomaat
 • Lente-ui
 • Citroensap
 • Zout
 • Zwarte peper

Snijd een hand vol cherry tomaatjes in plakjes. Snijd een komkommer klein. En snijd de lente-ui mooie, schuine plakjes. Meng het met de rucola en een paar kleine plukjes koriander. Pak een halve citroen en knijp hem uit boven je salade. Aanmaken met wat zout en zwarte peper.

Haal de wraps uit de oven. Leg de salade op de vulling. Vouw ze dicht en zet ze eventueel vast met een tandenstoker.

Serveertip

Doe er een likje  sour cream en wat Tabasco of Chillisaus bij in voor je de wraps dichtprikt.

* Die mensen moet je never nooit niet geloven.

** Wraps?  Rond, plat, groot Casa Fiesta logo erop.
Geschreven voor Miss Mundo.