Ooooh Child…

Posted on November 28, 2012

Films in het genre ‘mierzoet en waar gebeurd’ zijn niet zo aan mij besteed. Niet omdat ik een kenau ben, meer vanwege mijn weekdiergehalte. Ik snotter snel. En dat is vies. Daarom vergrijp ik me alleen aan het genre als ik er een goede reden voor heb. Zoals laatst, toen de man van huis was en Julie & Julia op TV.
Julie & Julia verhaalt over de levens van Julia Child en Julie Powell. De één maakte de Franse keuken toegankelijk voor Amerikaanse huisvrouwen, de ander kookte de eerstgenoemde haar lijvige kookboek-´Mastering the Art of French Cooking´- in 365 dagen door. Neuroot.

Hoe bizar ik Julie Powells onderneming ook vind. Ik kan niet anders dan verwantschap met haar voelen. Zij schrijft, ik schrijf, zij kookt, ik kook. Zij bijt zich vast in een kookboek en ik in alles dat smaak heeft. En ik ben een beetje jaloers op haar escape from cubicle nation via haar toetsenbord en keuken.

Me beseffend dat mijn levensloop meer in de richting gaat van levenslang op kantoor dan een sprookjesachtige culinaire climax zocht ik troost in mijn tweedehands Bocuse en Larousse kookboeken. Het gevolg? In de daaropvolgende weken ratelde ik als een godsdienstwaanzinnige Baptistendominee over niets anders dan Franse braadpannen, koper, emaille en prime cuts. Een helse periode voor mijn stoppelige engel.

Zeer (on)toevallig zijn mijn gebeden onlangs verhoord. Sinds kort ben ik, dankzij mijn zwager en zijn vriendin, de trotse eigenares van een prachtige, grote, rode, glimmende* Le Creuset braadpan. Het behoeft geen verdere uitleg dat de afgelopen zondag iets zaliger was dan alle voorgaande. Geïnspireerd door Julie, Julia en oermoeder Eva gaf ik met mijn Franse superpan een Amerikaanse klassieker een zondige twist. Het is de gastronomische goden verzoeken. Toch…

Oooh Child! ribs
(voor 2 personen)

Ingrediënten

  •     4 racks varkensribbetjes
  •     2 middelgrote uien
  •     drie teentjes knoflook
  •     zout naar smaak
  •     4 blaadjes laurier
  •     salie, gedroogde/ gesnipperde chili en verse gember (naar smaak. Salie is om de ribben zonder te roken toch een licht rokerige smaak te geven)
  •     6 pimentkorrels

Bakken

  •     Olijfolie
  •     Roomboter

Marinade

  •     Twee royale eetlepels honing
  •     2 teentjes knoflook
  •     Zout en chilipeper naar smaak
  •     Twee sjalotjes
  •     Een flinke scheut chilisaus
  •     Een scheut zoute sojasaus
  •     3 of 4 eetlepels grove Groningse mosterd
  •     verse Koriander
  •     verse basilicum
  •     sap van twee citroenen

Pak een grote pan met ruim water. Gooi er wat zout in, genoeg om de ribbetjes een licht zoute smaak te geven. Doe de grof gesneden ui, de knoflook en bovengenoemde kruiden in de pan. Kook de ribben tot het water borrelt ze licht gaar zijn. Pas op dat je ze niet doorkookt.

Zet je braadpan vast klaar. Doe een bodempje olijfolie in de pan en wat roomboter. Verhit de pan tot de boter smelt en het ‘schuim’ eraf is. Haal de racks uit het water, laat ze even uitlekken. Bak ze om de beurt rondom bruin in de boter.

Leg de ribben in een bak. Doe er als je wilt nog wat zout en peper bij. Let op dat je er niet teveel bij gooit want de marinade geeft het vlees ook extra smaak mee. Snipper de koriander en basilicum en strooi dat over het vlees.

Pak een kommetje en meng daarin de honing, gesnipperde knoflook en sjalotjes, een flinke scheut chilisaus, een scheutje zoute sojasaus (meer voor de kleur dan de smaak), 3 of 4 eetlepels grove Groningse mosterd en het citroensap. Wees niet zuinig met het maken van de marinade! Je wilt de ribben voor je ze in de oven stopt nog een keer kunnen bestrijken. Anyways, roer alles goed door elkaar en giet het over de ribbetjes. Dek de bak af met zilverfolie en laat de ribben een paar uur staan. Draai de ribben af en toe zodat de marinade er gelijkmatig intrekt.

Klaar om te eten? Pak een bakplaat en leg de ribben erop. Zorg dat ze een beetje ruimte hebben. Gooi de marinade niet weg maar bestrijk de bovenkant van de ribben ermee. Dit mag best ruim. Van spareribs hoor je plakvingers te krijgen. Bak ze voor serveren ongeveer 25 minuten op 250 graden in de oven.

*Veelvuldig gebruik van superlatieven en bijvoeglijk naamwoorden is gerechtvaardigd bij het beschrijven van kwalitatief hoogwaardig kookgerei.

(Geschreven voor Miss Mundo)